Hem Marknad & media Sunesson blåser liv i Swing Club: »Den gjorde underverk för min teknik«

Sunesson blåser liv i Swing Club: »Den gjorde underverk för min teknik«

Magnus Sunesson

Nu blåser Magnus Sunesson liv i Swing Club igen.

Träningsredskapet lanserades 2015 och fanns på marknaden fram till för tre år sedan. Nu gör den comeback.

Magnus jobbar vanligen med att ta fram utvecklingsplaner för golfbanor och med att ge lektioner, men nu när den rejäla vintern drabbat även Skåne så dök tanken på SwingClub upp.

Idén med Swing Club bygger ursprungligen på en klubba Magnus Sunesson såg på Woburn under British Masters 1991.

–  Ian Woosnam tränade på rangen med en övningsklubba som hade ett väldigt mjukt skaft, berättar Magnus. Han slog riktigt fina slag med den och vi var många som var förvånade att han kunde.

Runt Woosnam samlades en hel klunga spelare som var nyfikna och ville testa klubban. Mark James var en av dem. Mark Roe en annan.

– Men de klarade inte av den alls, miss på miss på miss, säger Magnus Sunesson.

Sunesson testade också. Med samma resultat.

– Just då var jag inne i en tung teknikperiod. Så jag frågade Ian Woosnam hur klubban var tänkt att användas och sedan tränade jag med den en stund. Den gjorde underverk för min teknik. Efter en stund med klubban lyckades jag samla ihop armarna och kroppen så att de synkroniserades i rörelsen.

När han kom hem från England tillverkade han en egen klubba som han tränade med då och då under sin återstående tid som spelare på touren.

När han slutade som spelare och började som tränare på Drottningholm plockade han fram klubban.

– Jag testade den på några av mina elever och den funkade på dem också.

Men klubban föll i glömska när han lämnade Drottningholm. Sunesson jobbade med landslaget som coach, kommentator på Viasat Golf och sedan som klubbchef på Rya. Efter det började han ge lektioner på en driving range utanför Helsingborg. Då åkte SwingClub fram igen.

Där fick en prokollega till Magnus, syn på klubban. Diskussionen som uppstod ledde till ett samarbete där de började serieproducera

SwingClub.

– Men vi tog fram ett skaft som var lite styvare än det som satt i min egen klubba. För det skaftet var lite för svårt för de flesta.

SwingClub har specialtillverkade klubbhuvud med smalare hosel så att den tunna skaftet ska passa.

Av olika anledningar delade kompanjonerna på sig för några år sedan. Magnus Sunesson köpte då med sig alla klubbhuvud och skaft och de har legat orörda i ett lager under två år.

– Jag har inte gjort något med klubborna men eftersom banorna är snötäckta nu och jag inte kan jobba med det jag brukar tänkte jag att det var läge att producera några igen. Jag har fått en del förfrågningar de senaste åren.

Och beställningarna har börjat komma in.

– Jag sålde fem klubbor första veckan, säger Magnus.

Hur tränar man med Swing Club?

– Nyckeln för att kunna spela schyssta slag med SwingClub är att man i början behöver sänka sin svinghastighet. Många kan inte svinga med normal hastighet eftersom kroppen och armarna är alldeles för osynkade. Man får börja svinga lite långsammare. Och då märker spelaren plötsligt vad som händer. Upplevelsen av klubbhuvudet blir starkare eftersom skaftet är mjukt och lättare än ett normalt skaft. Det har visat sig fungera för många.

Vilka problem löser den?

– Det finns flera uppsidor med SwingClub. De flesta får en bättre svingrytm med sina vanliga klubbor när de tränat med SwingClub som uppvärmning. Det är ett sätt att använda den på.

Den hjälper också dem som har en tendens att slå från toppen, alltså att börja med armarna från toppen av baksvingen, vilket många gör. Det blir du av med efter lite träning med SwingClub.

– Många håller också för hårt i klubban, det behöver man inte med SwingClub. Eftersom klubbhuvudet märks tydligt ökar medvetenheten om att det är det som ska svingas. Uppmärksamheten på klubbhuvudet ökar markant efter några slag med SwingClub.

– För att kunna spela raka slag behöver många halvera sin svinghastighet i början. Sedan kan du successivt sätta mer och mer fart och då lär du dig att synka armarnas rörelse med resten av kroppen. Efter ett tag kan du svinga i din normala hastighet och producera fina golfslag. Det tar du sedan med dig till dina normala klubbor.

– Jag kan skruva bollen åt båda håll med SwingClub men jag har tränat en hel del med den. Ian Woosnams träningsklubba hjälpte mig bl a till en 12:e plats i British Open 1991, och då hade jag bara tränat med den i några veckor avslutar Sunesson.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Balance Golf lanserar bokningssystem för golfcoacher

Balance Golf presenterar ett nytt bokningssystem, utvecklat specifikt för golfcoacher och …