Sweetspot ger inte upp sin kamp mot Svenska Golfförbundet.
Nu går man vidare med klagomålet mot Svenska Golfförbundet och dess IT-system GIT, och lämnar in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen.
Stämningsansökan bygger på förbudet mot missbruk av ett företags dominerande ställning i Konkurrenslagen och EU-fördraget.
Tidigare i år lämnade det svenska techbolaget Sweetspot in ett klagomål till Konkurrensverket som var riktat mot Svenska Golfförbundet. Klagomålet avsåg förbundets missbruk av dominerande ställning. Det syftade på olika åtgärder förbundet vidtagit i syfte att skydda sin egen produkt, IT-systemet GIT, från konkurrens.
Åtgärderna syftar bland annat till att knyta landets golfklubbar till GIT och göra användning av produkten i praktiken ofrånkomlig.
Sweetspot konstaterar i ett pressmeddelande att Konkurrensverket av prioriterings- och resursskäl valt att inte ta upp ärendet.
”Som framgår av Konkurrensverkets beslut betyder detta att Sweetspots klagomål inte prövats i sak”, skriver man.
– Vi står fast vid vår grundinställning att Svenska Golfförbundets agerande knappast gynnar golfens alla utövare. Tvärtom förhindras den innovativa utveckling vår bransch behöver. Detta är viktiga frågor för hela branschen som måste få en grundlig prövning i sak, och det är därför vi nu väljer att gå vidare med en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.
Sweetspot grundades 2017 och erbjuder golfklubbar, spelare och andra aktörer ett affärssystem som bland annat innefattar bokningsflöden med prisalgoritmer, medlemskapsmoduler baserade på spelvärden, integrerat kassasystem samt CRM-system.
Stämningsansökan bygger på förbudet mot missbruk av ett företags dominerande ställning i Konkurrenslagen och EU-fördraget.
Sweetspot menar att missbruket dels handlar om att medlemskap i golfförbundet i sig villkoras av en tvångsavgift för GIT, dels att klubbar betalar för GIT men genom SGF:s agerande samtidigt är med och subventionerar systemet ytterligare genom sitt medlemskap, eftersom pengar för detta överförs till GIT bakvägen.
– Vi är oroade över att golfförbundet tvingar samtliga klubbar att betala för alla tjänster som förbundet erbjuder oavsett om dessa används. Vi tror på en fri marknad där utbud och efterfrågan gäller och där alla vi som gillar golf får maximal frihet att bestämma själva och inte minst ge golfen optimala förutsättningar. Så är det tyvärr inte idag, säger Henrik Ahlin.