Hem Banor & klubbar Torkan: Det kan bli värre än 2018

Torkan: Det kan bli värre än 2018

Torka på golfbanor 2023

Torkan kan bli tuff för svenska golfbanor även 2023. Framför gäller det golfbanor i sydöstra Sverige: Blekinge, Öland, delar av Småland och Gotland. Nu befarar många att vi är på väg mot en situation som liknar katastrofåret 2018.

Matz Bengtsson, vd på Gumbalde säger att han aldrig varit med om sämre förutsättningar rent väderleksmässigt.

– Vi hade minusgrader långt in i april och sedan i början av maj har vi inte fått en droppe regn. Det är inte idealiskt, säger Matz till Golfbranschen.

Matz var tidigare vd på Visby Golfklubb så han har en del historiskt jämförelsematerial.

Göran Tyrsing är kanslichef på SGA Riks kan också konstatera att golfsverige är på väg mot en kritisk situation:

– Jag var nere i sydöstra Sverige för några dagar sedan och det talades redan om att man kanske var tvungna att släppa bevattningen på delar av banorna. Min känsla är att vi brukar ha det här läget i mitten av juli men nu har vi ju bara kommit till mitten av juni. Det är lite tidigt. Det känns inte alls bra.

– Kombinationen är jobbig för många golfbanor. Först kyla som gör att det inte blir något tryck i växtligheten och när värmen väl kommer finns det inget vatten.

En golfklubb som brukar ha det tuffare än de flesta är Ekerum på Öland. Anläggningens banor har drabbats av torka under flera år sedan 2018.

– Och nu är det torrt igen, säger Fredrik Svensson som är Course Manager på klubben. Från slutet av mars till dags dato har det bara kommit 18 millimeter regn! Jag skulle inte säga att läget är kritiskt redan nu men det är torrare än det brukar vara.

Under mars kom 60 millimeter regn över Ekerum. Men mars följdes av en ovanligt kall vårmånad. Som i sin tur avlöstes av en majmånad utan regn.

– Så det har varit en utmaning. För de klubbar som haft skador så har det varit bekymmersamt att få det att läka ihop. 

Det finns de som befarar att 2023 kan bli värre än 2018?

– Ja, det sägs ju så. Men 2018 var vi inte förbereda på torkan. Nu är vi mer på tå så på Ekerum ligger vi bättre till med mer vatten i dammarna. Men blir det som 2018 med blåst, värme och sol… då blir det ändå svårt. Solen i sig ger ju värme men adderar du dessutom blåst så torkar det ut väldigt snabbt. Avdunstningen kan ligga på sex, sju millimeter när det börjar blåsa. Det räcker med 10, 12 sekundmeter för att det ska ha en otroligt uttorkande effekt. 

Ekerum var en av de golfklubbar som drabbades allra hårdast under torrsommaren 2018 då det inte fanns vatten till banans fairways, men vad inte många vet är att klubben haft flera ovanligt torra somrar sedan dess – även om det regnat i övriga landet.

– Vi ligger ju i regnskugga här. Samtidigt är vi vana vid att vi inte får så mycket regn fram till midsommar. Men sedan får vi ju hoppas att det kommer någon skur i alla fall.

– 2019 var nästan värre för oss än 2018. För då var det bara vi som hade torka medan alla andra hade fått regn. Så gästerna som kom var ju lite undrande. Och 2022 var också något liknande. Det var extremt torrt. Det är ju så i det här hörnet av Sverige. Ofta kommer nederbördsområdena från västra Sverige och de hinner släppa allt regn på höglandet innan de når fram till oss. Då finns det inget kvar till oss. 

Vad lärde ni er av 2018?

– Vi har utökat våra dammar och maximerat mängden vatten vi kan ha i dem. Problemet här på Öland är att vi är så nära kalkberget att vi inte kan gräva dammar som är fyra, fem meter djupa utan vara 1,5 i snitt. Därför måste vi ha många dammar och då får vi problem med avdunstning. Jag hade hellre tagit en damm som är en hektar och 10 meter djup än en damm som är 8 hektar och 1,5 meter djup. Ju större yta, desto mer avdunstning. Men vi har maxat med vatten så vi är mer förberedda nu än 2018.

– Sedan 2018 har vi också, tillsammans med lantbruket, jobbat på ett stort bevattningsprojekt tillsammans med Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen och miljökonsulter på kommunen för att kunna bevattna banan med renat avloppsvatten från Borgholms kommun då. De pumpar ju ut en halv miljon kubikmeter vatten i Kalmar sund. Det vattnet håller bevattningskvalitet och hade vi fått sju, åtta procent av det så hade vi klarat oss utan problem, året runt. Då hade vi kunnat haft fairways som inte riskerat ta skada av torka. Men det är ett projekt som tar tid, det är ett långsiktigt arbete. Men det är fler än vi som tittar på den här lösningen. När vi började så var det bara Loftahammar som vattnade med renat avloppsvatten. Nu är det fyra, fem klubbar som gör så och fler kollar på det.

Ekerum har också tittat på hur man kan använda avsaltat havsvatten för bevattning.

– Det är ju den snabbaste lösningen för oss. Men det är inte lika bra ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom det är en ganska energikrävande process att driva en avsaltningsanläggning. Men vi börjar känna att vi måste ha det som ett alternativ om detta fortsätter.

Har ni gjort något åt bevattningsanläggningen?

– Den är mycket bättre intrimmad nu än den var 2018. Det var en sådan lärdom man fick ta. Man märker det inte förrän man får problem.

Kommer årets torka att märkas på banornas kvalitet och kondition?

– Det är vår förhoppning att det inte ska göra det. De närmaste två veckorna kommer det inte att vara några problem. Men om vi kommer in i juli och det fortsätter så här – då blir det svårt. Fortsätter torkan så kommer vattnet inte räcka till. Det kommer alltid att finnas vatten till tees och greener. Det måste vi säkerställa. Men på fairway får vi dra ned bevattningen. Det får bli som en extrem linksbana. Men jag är hoppfull.

Vad har ni för gräs?

– Vi har sått in mycket svingel, ängsgröe de senaste åren. Det var ju något vi märkete 2018, att vi måste så in nytt gräs på fairway. På greenerna har vi sått krypven som så många andra men det är en salig blandning nu – vitgröe, rödven, ängsgröe… Men på fairway har vi sått in ädlare sorter som ska klara torkan bättre.

Göran Tyrsing på SGA Riks är orolig för att de allt torrare somrarna kan komma att få allvarliga konsekvenser på sikt för många golfklubbar, om kommuner skulle stoppa dem från att ta vatten från närbelägna vattendrag.

– Då är man rökt. Det kostar en del att söka en vattendom. Många har nog inte tänkt på att ansöka om en vattendom och skulle det komma ett bevattningsförbud så kan det bli tufft. Det gäller att börja tänka i tid, säger Göran Tyrsing.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Pontus Frithiof tar över restaurangverksamheten på Bro Hof Slott

Krögaren och entreprenören Pontus Frithiof kommer från årsskiftet att ansvara för restaura…