Hem Banor & klubbar Vad gäller? 5 frågor om de nya reglerna för golfbollar

Vad gäller? 5 frågor om de nya reglerna för golfbollar

Nya regler för golfbollar

1. Hur kommer bolltesterna att se ut i framtiden?

Från och med 2028, För att en golfboll ska hålla sig inom reglerna efter 2028 kommer den att testas av en robot som svingar en titandriver i 125 mph och träffar bollen så att den får en 11-graders utgångsvinkel med ett spinntal på 2 200 rpm. Slaget får inte vara längre än 290 meter (carry+rull) men en avvikelse på 2,5 meter tolereras. I dagens tester används en klubbhastighet på 120 mph, ett spinntal på 2520 rpm och 10 graders utgångsvinkel. Det reviderade regelverkets utfall baseras på dataanalys av spelet på de stora tourerna och spelet under flera år och är avsedda att säkerställa att ODS (vars gräns kommer att förbli oförändrad på 290 meter med 2,75 meters tolerans) fortsätter att spegla förmågan hos spelets mest långtslående spelare. En analys av bollhastighet bland golfens ”längsta spelare” 2023 visar att de 10 spelare som hade högst svinghastighet hade en genomsnittlig bollhastighet på 186 mph.

2. Hur kommer begränsningen att påverka längderna?

Golfbollar som godkänns i det nya testet kommer att resultera i en minskning i längd. Spelare med högst svinghastighet påverkas mest och den vanlige amatören påverkas minst. De längsta slagen med drivern kommer att bli ungefär 12-14 meter kortare. En typisk snittspelare på PGA Tour kan räkna med ett längdtapp på 8 till 10 meter och på damtouren blir den förmodade minskningen 4 till 7,5 meter. För den vanlige golfaren kommer begränsningen att betyda mindre än 5 meter. Detta gäller spelare med den genomsnittliga svinghastigheten på 93 mph (män) eller 72 mph för (dam).

3. Hur länge kan amatörgolfare spela på golfbollar godkända före 2027?

Bollar som Titleist Pro V1, Callaway Chrome Soft, TaylorMade TP5, Bridgestone Tour B och Srixon Z-Star skulle inte klara det nya testet eftersom tillverkarna designat bollarna så att de håller sig inom dagens regelverk och inom de nuvarande avståndsgränserna. Men – USGA hävdade i går att många av de bollmodeller som redan finns på marknaden – mer än 30 procent av alla modeller de testat – förväntas vara tillåtna även efter att det nya testet.

4. När börjar de nya reglerna gälla?

Regeländringen träder i kraft januari 2028 för elittävlingar. För vanliga amatörgolfare kommer det att dröja till januari 2030. Bollar som tidigare varit lagliga men som inte klarar det nya testet kommer att tas bort från listan över bollar som håller sig inom reglerna, vilket gör dem olagliga för officiellt spel från och med den 1 januari 2028.

5. Var begränsningen verkligen nödvändig?

Mike Whan, VD för USGA, säger: »Styrningen är svår. Medan tusentals spelare kommer att hävda att vi gjorde för mycket, kommer det att finnas lika många som sa att vi inte gjorde tillräckligt för att skydda spelet på lång sikt. Men från första början har vi drivits att göra det som är rätt för spelet, utan fördomar. Som vi har sagt, att göra ingenting är inte ett alternativ – och vi skulle misslyckas med vårt ansvar att skydda spelets framtid om vi inte vidtog lämpliga åtgärder nu.

Martin Slumbers, VD för The R&A, säger: »Vi är övertygade om att beslutet är en nyckel för att uppnå en hållbar framtid för golf, för att skydda spelets integritet och uppfylla vårt miljöansvar. Åtgärden vi vidtar har noggrant övervägts och kalibrerats samtidigt samtidigt som vi har bibehållit den ›ett spel‹-etos som anses vara så viktig för golfbranschen. Påverkan på vanliga golfare är ett absolut minimum. Vi agerar nu för att vi vill säkerställa att framtida generationer kan njuta av golfens unika utmaning lika mycket som vi gör.«

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Bjäres nya satsning – 12 nya lodger mitt på banan

Ett nytt spännande bygge planeras på Bjäre Golfklubb på Bjärehalvön. Bjäre Golf AB har fåt…