Vi ställde 5 frågor till Thomas Ahlberg, klubbchef på Bokskogens Golfklubb, som för 7:e året blev omvald som ordförande för Golf Management Sverige (GAF).
1. Vilken är den stora utmaningen för GAF och föreningens medlemmar de närmaste åren?
– Den stora differentiering som sker i Golfsverige. Den gör att den gamla traditionella kravbilden som fanns på en golfklubb för klubbchef, kanslist och receptionist förändras. Det kan bli flera olika roller beroende på vilken anläggning du är på. För klubbarna är det viktigt att skicka sin personal på kurser och på nätverksträffar, detta för att de ska utvecklas i sitt yrke och kunna samla in information och ha koll på sin omvärld. För Golf Management Sverige ska vi se framåt och även förstå att framtiden har förändrats och vi ska även ha kurser för att möta detta. Det är också viktigt att klubbarnas styrelser är med i utvecklingen av golfen och förstår vikten av utbildning för all personal på anläggningen
2. Ett av föreningens prioriterade områden är utbildning. Vilken form av kompetens krävs för att bli en bra klubbchef? Inom vilka om råden behövs utbildning?
– I dag är det skillnad på vilken typ av klubb du är klubbchef på. När det gäller kompetens är det viktigt att man i klubbar som är rena idrottsföreningar ska kunna balansera det idrottsliga med det kommersiella. I dag jobbar man mycket med projekt och då ska man kunna hela den biten i hela projektledet. Man ska vara lyhörd och kunna för stå helheten på anläggningen. På många anläggningar är det idag så att du även driver restaurang och shop, som kräver andra kunskapsområden. Det finns idag klubbar i vårt land som har allt från en till 90 personer på sina lönelistor för anställd personal.
I många fall är klubbchefen den som har lite kunskaper om många olika områden.
I dag är det ett brett spektra som ska ingå i utbildningen för en klubbchef som ekonomi, marknadsföring, sociala medier, idrott och förbundskunskaper, ledarskap, personalfrågor, administration, projektledning, riskanalyser, arbetslagstiftning och kommunikation.
3. Vem och varför blir man klubbchef? Tittar man på era medlemmar så ser de ut att han en ganska brokig bakgrund.
– Det finns många aspekter till att bli klubbchef… Många blir det för att man vill jobba med idrott och ledarskap. En klubbchef är, på de flesta klubbar, med överallt. Ena dagen sitter man med budgetar, nästa dag ska man hålla på med elledningar och larm för en kiosk på banan. Detta är lite av tjusningen. Ingen dag är den andra lik i detta yrket. Man måste älska att träffa människor och ge service. Inom GAF har vi som du skriver många som har olika bakgrunder och det är en styrka, eftersom klubbarna i dag är rätt olika och har olika behov. Grundkompetensen inom flera av områdena ska man ha, men sedan kan det vara bra med olika typer av spetskompetens på olika klubbar
4. Vilken är den viktigaste egenskapen för att bli en bra klubbchef?
– Att kunna lyssna och ha förmågan att balansera den idrottsliga och kommersiella delen på klubben, samt förstå inriktningen som klubben har och vart den vill.
5. Golfsverige växte under pandemin. Hur ser utvecklingen ut framöver, tror du?
– Jag tycker att Golfsverige nu är i ett bra läge. Vi som var med under tillväxten fram till 2004, vet nu att vi måste bli bättre på att behålla de golfare vi har. Vi lär ha några stabila år, men sedan en liten tillbakagång på medlemmar under några år innan det planar ut. Differentieringen mellan anläggningarna blir större och vi kommer få se flera anläggningar som har mer än bara golf. Ensam som är roligt är den förändring vi ser i synen på golfträning med utveckling av ranger, träningsområden och simulatorgolfen. Många av våra anläggningar blir mer av stora mötesplatser och då ska vi tillmötesgå detta. Golfen ser bra ut framåt och ska bli roligt vara med de närmaste åren och se vart vi landar!